SLOVENSKA MESTA IN OBČINE

mesta.slo-link.si


ZGODOVINA MEST

Škofja Loka

Slikovita Škofja Loka, ki se bohoti ob sotočju Poljanske in Selške Sore, na prehodu Sorškega polja v razgiban svet Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, je najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji in gospodarsko, kulturno, izobraževalno in upravno središče občine Škofja Loka.


VEČ »


Maribor

Maribor je ugnezden ob reki Dravi v objemu zelenih gozdov Pohorja in slikovitih vinorodnih gričev. Spojen je s čudovitim zaledjem najvzhodnejšega koščka Alp in razgibanih Slovenskih goric ter z reko povezan z ravnico Dravskega polja.VEČ »


Skupnost občin

  

STATISTIKA

OZEMLJE SKUPAJ: 

 20,273 km2

kopno: 20,151 km2
vode: 122 km2

OBALA: 46.6 km

NAJNIŽJA TOČKA:  

Jadransko morje 0 m 

NAJVIŠJA TOČKA: 

 Triglav 2,864 m

PREBIVALSTVO:

ocena 2014: 2.061.085 


Sledite nam
   VELENJE


 ZGODOVINA MESTA

Predvsem po letu 1950 se je ob bistveno povečanih zahtevah po premogu vedno bolj kazala potreba po postavitvi sodobnega mesta, ki naj bi nadomestilo sprva planirane male vrstne hiške za številne rudarje iz celotne Jugoslavije. Pod vodstvom tedanjega direktorja Rudnika Velenje Nestla Žganka so se ob sodelovanju projektantov Slovenija projekta iz Ljubljane z arhitektom Janezom Trenzem na čelu začeli oblikovati načrti za sodobno mesto, ki naj zagotovi domovanje za približno 30.000 prebivalcev. Moto N. Žganka, da naj imajo "...rudarji, ki preživijo pol dneva v temnih nedrjih zemlje kar se da svetla in sončna stanovanja ..." je  z načrti projektantov postal sodobno modernistično mesto, s prostostoječimi objekti postavljenimi v velike zelenice. Na žalost kasnejši urbanisti tega koncepta iz številnih razlogov niso ustrezno nadaljevali, kljub temu pa jim je arhitekturni izraz ožjega centra uspelo ohraniti kot stilsko čist pozni modernizem, kakršnih v Evropi ni prav veliko. Neverjetna rast naselja, ko je v borih dveh letih konec šestdesetih sredi zelenice zraslo več kot 20 mestotvornih objektov, je čudila vso tedanjo domovino, ki mu je 20. septembra 1959 podelila mestne pravice, na ta dan pa v Mestni občini Velenje praznujemo svoj občinski praznik.

 STATISTIKA

Koordinati: 46°14′24″N 15°16′12″E
Država Slovenija
Ustanovitev 20. september 1959
Površina    - mesto: 83,5 km²
Nadmorska višina 390 m
Prebivalstvo  - mesto: 26.742 (popis 2002)  
gostota: 398/km²
Časovni pas CET (UTC+1)
Poštna številka  3320 VELENJE
Območna koda 03

   Partnerska mesta 

 Albacete (Španija),

Udine (Italija),

Esslingen (Nemčija),

Vienne (Francija),

Schiedam (Nizozemska),

Neath Port Talbot (Velika Britanija),

Piotrkow Trybunalski (Poljska),

Split (Hrvaška),

Jurga (Rusija),

Omsk (Rusija),

St. Pölten (Avstrija),

Dalian (Kitajska),

Quigdao (Kitajska)

GRB IN ZASTAVA

Grb in zastava Mestne občine Velenje sta bila izbrana na natečaju leta 1992 izmed 300. predlogov 78 predlagateljev, oblikovala pa sta ga Stane Hafner in Vlado Vrbič. Grb simbolizira sožitje starega in novega s simbolnim pogledom na stolpnico novega mesta skozi obzidje starega Velenjskega gradu. Uporabljene barve simbolizirajo mladost in optimizem (rumena) in ekološkost oz sonaravnost, izraženo v mestni arhitekturi in odnosu meščanov do narave (zelena).Grb in zastava sta v letu 2009 doživela delno prenovo, ki jo je za potrebe MOV opravil arhitekt Goran Semečnik. Prvotno modrikaste stolpnice je zamenjala bela barva, zastava pa je poenostavljena iz 6-barvnega v 3-barvni tisk in usklajena z zastavoslovnimi (veksikološkimi) pravili glede proporcev, lege grba in barv. Uporaba obeh, grba in zastave je z novim odlokom liberalizirana in je možna brez posebnih dovoljenj občinskih organov, dokler njuna raba ni v nasprotju z določili Odloka o grbu in zastavi občine Velenje  (Ur. v. MOV 14/09).


      ZANIMIVOSTI MESTA


Great News! Register at Everbuying, Get $50 Coupons for Your Savings!

PREDSTAVITEV MESTA

Mestna občina Velenje leži v vzhodnem delu Šaleške doline na nadmorski višini 396 m. Osrednji del občine predstavlja dolinski del ob reki Paki. Ves vzhodni dolinski del Šaleške doline je urbaniziran, saj se je mesto, ki je po številu prebivalcev peto največje v Sloveniji, v svojem razvoju zadnjih 50 let razširilo med nekdanjimi naselji in zaselki Škale, Stara vas, Staro Velenje, Šalek in Šmartno.

Severno obrobje občine sega v hribovit svet, ki se razteza od Razborja do Graške Gore in preko prebojne doline Pake v Hudi luknji do Paškega Kozjaka. Vzhodna meja občine poteka po Dobrnskem podolju, preko potoka Pirešica, proti jugu na Ponikovsko planoto in Ložniško gričevje,   ki Šaleško dolino ločujeta od Spodnje Savinjske doline. Zahodna meja občine razpolovi Šaleško dolino v smeri sever-jug na območju nekdanje vasi Preloge, kjer danes pod dolinskim dnom poteka v Premogovniku Velenje najintenzivnejši odkop lignita. Meja se nadaljuje po spodnjem toku potoka Velunja do podnožja Graške Gore.

Turistično - informacijski center Velenje

Stari trg 3
SI - 3320 Velenje

Tel.: ++ 386 3 8961 860

E-mail: tic@velenje.si
Web: http://www.velenje-tourism.si/
Facebook: https://www.facebook.com/tourism.velenje
Twitter: https://twitter.com/TourismVelenje

Odpiralni čas:
- od ponedeljka do petka: od 7.00 do 19.00 ure
- sobote, nedelje in prazniki: od 9.00 do 17.00 ure

Turistično - informacijski center Velenje (TIC Velenje) deluje v prostorih Vile Biance in ureja ter posreduje informacije o Velenju, SAŠA regiji in Sloveniji, domačim in tujim turistom ter občanom. V TIC Velenje organiziramo enodnevne izlete po Šaleški dolini, izvajamo promocijo preko tiskanih in elektronskih medijev, prodajamo spominke in vstopnice preko portala www.mojekarte.si

Brezplačen mestni prevoz Lokalc

Lokalc je poseben avtobus rumene barve in tudi vsak Izletnikov avtobus, označen z znakom Mestnega potniškega prometa Velenje. Lokalc bo na postajališčih vsakih 15 minut (ob sobotah, nedeljah in praznikih vsako uro). Mestni potniški promet obratuje od 6. do 20. ure 

 Več na http://www.velenje.si/2158.