SLOVENSKA MESTA IN OBČINE

mesta.slo-link.si


ZGODOVINA MEST

Škofja Loka

Slikovita Škofja Loka, ki se bohoti ob sotočju Poljanske in Selške Sore, na prehodu Sorškega polja v razgiban svet Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, je najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji in gospodarsko, kulturno, izobraževalno in upravno središče občine Škofja Loka.


VEČ »


Maribor

Maribor je ugnezden ob reki Dravi v objemu zelenih gozdov Pohorja in slikovitih vinorodnih gričev. Spojen je s čudovitim zaledjem najvzhodnejšega koščka Alp in razgibanih Slovenskih goric ter z reko povezan z ravnico Dravskega polja.VEČ »


Skupnost občin

  

STATISTIKA

OZEMLJE SKUPAJ: 

 20,273 km2

kopno: 20,151 km2
vode: 122 km2

OBALA: 46.6 km

NAJNIŽJA TOČKA:  

Jadransko morje 0 m 

NAJVIŠJA TOČKA: 

 Triglav 2,864 m

PREBIVALSTVO:

ocena 2014: 2.061.085 


Sledite nam
  LJUBLJANA

       STATISTIKA

Koordinati: 46°03′″N 14°30′″E 
Država Zastava Slovenije Slovenija
Ustanovitev 15 n. št. (kot Colonia Iulia Æmona
 zavetnik mesta sveti Jurij (23. april) 
Površina    - mesto: 275 km² 
Prebivalstvo (2002)  - mesto: 285.220
Časovni pas CET (UTC+1)
Poštna številka 1000 
Območna koda 01 
Avtomobilska oznaka LJ

Ljubljana je Pobratena  z naslednjimi mesti:

Zastava ItalijePesaro (16. marec 1964)
Zastava ItalijeParma (11. april 1964)
Zastava NemčijeChemnitz (17. oktober 1966)
Zastava SlovaškeBratislava (4. marec 1967)
Zastava TunizijeSousse (27. julij 1969)
Zastava NemčijeWiesbaden (30. marec 1977)
Zastava GruzijeTbilisi (7. oktober 1977)
Zastava NemčijeLeverkusen (30. avgust 1979)
Zastava HrvaškeReka (23. oktober 1979)
Zastava Ljudske republike KitajskeČengdu provinca Sečuan (25. oktober 1981)
Zastava AvstrijeDunaj (14. julij 1999)
Zastava GrčijeAtene (1. marec 2000)
Zastava RusijeMoskva (20. maj 2000)
Zastava HrvaškeZagreb (21. februar 2001)
Zastava Bosne in HercegovineSarajevo (24. januar 2002)
Zastava TurčijeMardin (8. april 2003)
Zastava BelgijeRegija Bruselj (28. april 2004)
Flag of the Republic of MacedoniaSkopje (23. april 2007)
Zastava SrbijeBeograd (24. november 2010

Great News! Register at Everbuying, Get $50 Coupons for Your Savings!

                               GRB IN ZASTAVA

Ljubljana v svoji dolgi zgodovini od 12. stol. do konca 20. stol. Izmenjala množico svojih grbov. V zadnjih desetletjih prejšnjega stoletja je nastala potreba po urejenem mestnem simbolu. Že v drugi polovici sedemdesetih let je Valt Jurečič začel proučevati zgodovino simbolike našega glavnega mesta. Na ravni proučevanje heraldike nekdanjih simbolov Mesta Ljubljane je moral zaprositi za strokovno pomoč mednarodno uveljavljenih strokovnjakov (prof. dr. Hanns Jäger-Sunstenau, mag. Hildegard Mandl Kropaček, dr. Zdenko G. Alexy), od slovenskih strokovnjakov pa je nastopal v tej strokovni komisiji prof. dr. Božo Otorepec kot končni strokovni arbiter nastajajoče prenove grba. Pri zasnovah grba so bile upoštevane že uveljavljene norme heraldične restitucije. Dokončno priznan atribut zmaja (lintverna), ki ga je v grb uvedel J. W. Valvazor in ni bil nikoli heraldično pravno utemeljen.   

          

              ZGODOVINA MESTA

Ljubljano naj bi, kot govori legenda, ustanovil mitološki grški junak Jazon, ki je kralju Aitesu ukradel zlato runo, nato pa s tovariši Argonavti na ladji Argo pobegnil preko Črnega morja po reki Donavi in Savi vse do Ljubljanice.Tam so Argonavti razstavili ladjo, jo prenesli do Jadranskega morja, kjer so jo spet sestavili in se vrnili v Grčijo. Na poti k morju, ob izviru reke Ljubljanice, so se ustavili ob velikem jezeru in barju, kjer je živela pošast. Jazon se je spoprijel s pošastjo, jo premagal in ubil. Ta pošast naj bi bila Ljubljanski zmaj, ki danes domuje vrh grajskega stolpa v ljubljanskem mestnem grbu.

Prvi prebivalci Ljubljane
Čas rimske Emone
Ljubljana v srednjem veku
Reformacija, renesansa in barok
Ljubljana v 18. in 19. stoletju
Nemirno 20. stoletje
Ljubljana danes


        PREDSTAVITEV MESTA

Ljubljana je glavno mesto Slovenije in sedež istoimenske mestne občine. Je geografsko, kulturno, znanstveno, ekonomsko, politično in administrativno središče Slovenije. Na Ljubljano je skozi zgodovino vplivalo več kultur, saj je bila v križišču germanskih, romanskih in slovanskih narodov, njihovih jezikov, šeg in navad. Ljubljanske prometne povezave, zgoščenost industrije, znanstvene in raziskovalne institucije ter industrijska tradicija so dejavniki, ki so pripomogli k njenemu vodilnemu ekonomskemu položaju. Ljubljana je sedež centralne vlade, javne uprave in vseh vladnih ministrstev v Sloveniji. Prav tako je sedež slovenskega državnega zbora in pisarne predsednika Slovenije. Prvo naselbino na kraju, kjer danes stoji Ljubljana, naj bi, kot pravi legenda, ustanovili Argonavti, oziroma starogrški junak Jazon, ki naj bi kralju Aitesu ukradel zlato runo, nato pa s tovariši zbežal pred zasledovalci na ladji Argo, potoval čez Črno morje ter nato preko Donave in Save prišel vse do Ljubljanice. Tu naj bi argonavti ladjo razstavili, jo prenesli po kopnem med dvema plovnima potema in na ta način prispeli vse do Jadranskega morja. Na poti k morju, ob izviru Ljubljanice, so se ustavili ob velikem jezeru pri barju, kjer je živela pošast. Jazon se je spoprijel z njo, jo premagal in ubil. Ta pošast naj bi bila Ljubljanski zmaj, ki je danes prepoznavni simbol mesta in se pojavlja tudi v ljubljanskem mestnem grbu.